PIUS, CAESAR, TERTIUS

Eigenschappen van onze dekberen

Wij zijn zuinig op de bijzonder mooie lijnen van onze drie dekberen. Daarom zetten we hen privé in bij onze eigen zeugjes en slechts af en toe bij zeugjes ‘van buitenaf’. Dit laatste doen wij alleen als ook het zeugje een (voor Nederland) wat zeldzamere lijn heeft én qua uiterlijk een mooie match vormt. Schroom niet contact met ons op te nemen bij belangstelling voor één van onze beren, dan kijken we samen naar de mogelijkheden!

Voor informatie over het karakter en de uiterlijke kenmerken van onze beren: zie onder ‘Bloedlijnen‘!

Eigenschappen potentiële partners

  • Een logeerzeug staat geregistreerd in het stamboek van de KKVN of BKKPS.
  • Het inteeltpercentage bij biggen uit de combinatie is lager dan 6,2%. Dit kan berekend worden in ZooEasy – proefdekking (of vraag het ons).
  • De berigheid is door de fokker gedurende een langere periode bijgehouden en de datum van de verwachte berigheid is berekend.
  • De logeerzeug is op tijd ingeënt tegen parvo en vlekziekte en voor aankomst door de dierenarts ontwormd. Van de enting en ontworming wordt een dierenartsverklaring (logboek, visitebrief of factuur) overlegd.
  • Als het voor de logeerzeug de eerste keer is (en het dus nog een gelt is), is zij bij voorkeur circa 2 jaar oud.
  • Qua uiterlijk is het mooi als de KuneKunes elkaar waar nodig compenseren: een lange neus bij een korte neus, hoge poten bij lage poten, etc. Om dit in beeld te krijgen, zien we vooraf graag recente foto’s van de zeug.

Verblijfsduur, risico’s en kosten

De logeerzeug is welkom vanaf enkele dagen voor haar verwachte berigheid. Zij mag een aantal dagen na de dekking opgehaald worden, maar mag ook blijven om de volgende (eventuele) berigheid af te wachten. Indien zij opnieuw berig wordt, kan de poging herhaald worden. Na deze tweede dekking haalt u de zeug weer op. De zeug logeert zo ongeveer 4 weken bij ons.

Als eigenaar van de zeug blijft u verantwoordelijk voor de zeug, ook tijdens de logeerpartij. Mocht de zeug ziek worden of zich verwonden, zal uiteraard direct contact met u gelegd worden. Eventuele dierenartskosten zijn voor u.

Het dekgeld bedraagt €400 (volpension). De zeug wordt gedurende de drie dagen van haar berigheid dagelijks gedekt.

Uit de biggen die geboren zullen worden, wordt een zoon alleen intact (beer) gelaten na overleg met ons. Dit om geen ‘werk’ te ontnemen aan de actieve beren in deze familie.

Geen verrassingen achteraf en liever geen kleine lettertjes? Lees hieronder de mogelijke scenario’s…

  • Na 1e dekking direct (na 3 dagen) ophalen €350, niet drachtig is €150 terug
  • Na 1e dekking 3 weken laten lopen, zeug is drachtig: €400
  • Na 1e dekking 3 weken laten lopen, zeug is niet drachtig: 2e dekking, hierna ophalen €400, niet drachtig is €100 terug
  • Als de berigheid uitblijft, is de zeug drachtig. Als een drachtigheidsscan gewenst is, zijn deze kosten voor de eigenaar van de zeug: circa €75

Waarom deze huisregels

Onze rotte (kudde) bestaat op dit moment uit kerngezonde, lieve KuneKunes. Elk van hen is ons erg dierbaar. Hun gezondheid en welbevinden heeft bij ons prioriteit. De komst van een ‘vreemd’ varken vormt altijd een risico. Niet alle risico’s kunnen worden uitgesloten, maar bovenstaande regels kunnen wel problemen voorkomen.

Deze huisregels geven u als eigenaar van een zeug natuurlijk ook een stukje duidelijkheid! En het belangrijkste: wij zullen even zuinig zijn op uw zeugje als op onze eigen varkens, en uw zeugje evenveel liefde en lekkers geven… Weet u welkom!