FONS ROZEROOD RU II

Eigenschappen van dekbeer Fons

06-01-2011, stamboeknummer NL0170
Fons is een erg lieve, ginger-zwarte dekbeer van middelgroot formaat met piripiri’s. Hij wordt ingezet bij
onze eigen zeugen, maar is daarnaast ook beschikbaar voor logeerzeugen (nooit meer dan één tegelijk
om strijd tussen de zeugen te voorkomen).

Eigenschappen potentiële partners

  • Een logeerzeug staat geregistreerd in het stamboek van de KKVN of BKKPS.
  • Het inteeltpercentage bij biggen uit de combinatie is lager dan 6,2%. Dit kan berekend worden in ZooEasy – proefdekking.
  • De berigheid is door de fokker gedurende een langere periode bijgehouden en de datum van de verwachte berigheid is berekend.
  • De logeerzeug is op tijd ingeënt tegen vlekziekte en voor aankomst door de dierenarts ontwormd. Van de enting en ontworming wordt een dierenartsverklaring (logboek, visitebrief of factuur) overlegd.
  • Als het voor de logeerzeug de eerste keer is (en het dus nog een gelt is), is zij bij voorkeur circa 2 jaar oud.
  • Qua uiterlijk is het mooi als de KuneKunes elkaar waar nodig compenseren: een lange neus bij een korte neus, hoge poten bij lage poten, etc. Om dit in beeld te krijgen, zien we vooraf graag foto’s van de zeug.

Verblijfsduur, risico’s en kosten

De logeerzeug is welkom vanaf enkele dagen voor haar verwachte berigheid. Zij mag een aantal dagen na de dekking opgehaald worden, maar mag ook blijven om de volgende (eventuele) berigheid af te wachten. Indien zij opnieuw berig wordt, kan de poging herhaald worden, eventueel kan dit een derde keer. De zeug logeert zo maximaal 7 weken bij ons.

De eigenaar van de zeug blijft verantwoordelijk voor de zeug, ook tijdens de logeerpartij. Mocht de zeug ziek worden of zich verwonden, zal uiteraard direct contact met de eigenaar gelegd worden. Eventuele dierenartskosten zijn voor de eigenaar van de zeug.

Het dekgeld bedraagt €300 (volpension).

Loopt de zeug normaalgesproken met een maatje? Vindt u het fijn voor beide dieren als ze samen kunnen blijven? Het maatje is ook hartelijk welkom! Zij krijgen dan samen de logeerwei met hun eigen hok. Voor het maatje hanteren wij een logeertarief van €1 per dag.

Als de maatjes beide zeugjes zijn en voor beide een dekking gewenst is, wordt uiteraard voor elk het dekgeld berekend.

Uit de biggen die geboren zullen worden, wordt een zoon alleen intact (beer) gelaten na overleg met ons. Dit om geen ‘werk’ te ontnemen aan de actieve beren in deze familie.

Waarom deze huisregels

Onze rotte bestaat op dit moment uit kerngezonde, lieve KuneKunes. Elk van hen is ons erg dierbaar. Hun gezondheid en welbevinden heeft bij ons prioriteit. De komst van een ‘vreemd’ varken vormt altijd een risico. Niet alle risico’s kunnen worden uitgesloten, maar bovenstaande regels kunnen wel problemen voorkomen.
Deze huisregels geven u als eigenaar van een zeug natuurlijk ook een stukje duidelijkheid! En het belangrijkste: wij zullen even zuinig zijn op uw zeugje als op onze eigen varkens, en uw zeugje evenveel liefde en lekkers geven… Weet u welkom!